عرصه بازاریابی پر از اصطلاحات و مفاهیم مختلف است و اگر می خواهید در آن به موفقیت برسید، باید در مورد این مفاهیم شناخت درستی داشته باشید. نرخ بازگشت سرمایه که آن را با نام اختصاری ROI هم می شناسند، یکی از این مفاهیم بوده که اهمیت زیادی در بسیاری از کسب و کارها دارد.
برخی صنایع نرخ بازگشت سرمایه بیشتر و برخی دیگر هم مقادیر کمتری دارند که در این مطلب به تمام این موارد اشاره می شود. ضمنا یادگیری شیوه محاسبه این نرخ هم اهمیت دارد که در ادامه این مطلب از سایت مرکز فروش 24 آن را مطالعه خواهید کرد.
فهرست مطالب
نرخ بازگشت سرمایه چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI یک معیار عملکردی و کلیدی است که برای مقیاس مالی به کار می رود. از این روش برای محاسبه احتمال سود بعد از سرمایه گذاری استفاده شده که با استفاده از این نسبت می توان میزان سود و ضرر ناشی از سرمایه گذاری را با میزان هزینه های سرمایه گذاری مقایسه کرد. تشخیص این معیار در طراحی استراتژی فروش کمک می کند. از دیگر کاربردهای نرخ بازگشت سرمایه، نباید از موارد زیر غافل شد:
- سود بالقوه یک سرمایه گذاری مستقل را با سود چندین سرمایه گذاری می توان مقایسه کرد.
- می توان از نرخ بازگشت سرمایه برای محاسبه سودآوری سهام ها، سرمایه گذاری در یک تجارت خاص یا معاملات ملکی بهره گرفت. این محاسبه یک فرمول ساده داشته که در ادامه به آن اشاره می شود.
شیوه محاسبه نرخ بازگشت سرمایه
دو راه اصلی برای بررسی و محاسبه نرخ بازگشت سرمایه وجود دارد که می توان از هر دو برای مطمئن شدن استفاده کرد. در روش نخست کافیست بازده خالص سرمایه را بر هزینه سرمایه گذاری تقسیم کرده و نتیجه را در صد ضرب کنیم تا نرخ به درصد محاسبه گردد. روش دوم اما کمی متفاوت بوده و ارزش اولیه سرمایه گذاری باید از ارزش نهایی آن کم شود. سپس نتیجه را در هزینه سرمایه گذاری تقسیم کرده و حاصل را در صد ضرب کنید.
نحوه تفسیر نرخ بازگشت سرمایه
باید در تفسیر نرخ بازگشت سرمایه باید نکات خاصی در نظر گرفته شوند تا نتیجه هم برای شما و هم دیگران قابل درک باشند. برخی از مهم ترین نکات عبارتند از:
- همان طور که گفته شد، نرخ بازگشت سرمایه به درصد محاسبه می شود تا درکش برای افراد راحت تر باشد.
- بازده خالص در محاسبات ROI در صورت کسر موجود در فرمول ما قرار می گیرد؛ زیرا هم می تواند مثبت و هم منفی باشد.
- وقتی نرخ بازگشت سرمایه مثبت شود، به معنای مثبت بودن بازده خالص است. دلیل آن را هم باید بیشتر بودن میزان کل بازگشتی نسبت به میزان کل هزینه ها دانست. از طرفی اگر نرخ بازگشت سرمایه منفی شود، یعنی شما در سرمایه گذاری خود ضرر کرده و هزینه های کلی از مقدار سود کلی بیشتر است.
- به منظور محاسبه هر چه دقیق تر نرخ بازگشت سرمایه، باید هزینه های کلی و میزان سود کلی را هم در نظر بگیرید. محاسبه هر بخش از گزینه های سرمایه گذاری، توجه به نرخ بازگشت سرمایه سالانه را هم می طلبد.
نرخ بازگشت سرمایه برای چه مواردی استفاده می شود؟
شاید این سوال برایتان ایجاد شده که اصلا از ROI در کدام قسمت از سرمایه گذاری می توان بهره برد؟ ارزیابی تصمیمات گوناگون در مورد سرمایه گذاری با فرمول های نرخ بازگشت سرمایه حاصل می شود. کسب و کارها به خاطر محاسبه نرخ نرخ بازگشت سرمایه برای ارزیابی سرمایه گذاری های گذشته یا آینده خود نیز به آن نیاز دارند. البته از دیگر کاربردهای نرخ بازگشت سرمایه می توان مقایسه سرمایه گذاری های شخصی را هم نام برد. کافیست هر یک از سرمایه گذاری های نهایی خود را وارد یکی از فرمول های ذکر شده کرده تا مقایسه ای مختصر و مفید داشته باشید.
مزایای roi چیست؟
محاسبه سود و تاثیرات سرمایه گذاری روی کسب و کارتان برای تصمیم گیری آن شرکت اهمیت زیادی دارد. کارشناسان سه مزیت مهم را در نرخ بازگشت سرمایه یافته اند که عبارتند از:
- محاسبه ROI به طور کلی آسان بوده و برخلاف روش های موجود دیگر، فرمولی پیچیده و چالش برانگیز ندارد. برای یافتن این نرخ آن هم به درصد، تنها به اعداد و داده های کمی نیاز است که در صورت های مالی یا ترازنامه ها موجود خواهد بود.
- نرخ بازگشت سرمایه برای پیدا کردن سنجش سودآوری هم گزینه ای ایده آل است. درآمد خالص برای سرمایه گذاری های صورت گرفته در یک مکان بزرگ مانند واحد تجاری همواره باید مورد قضاوت قرار بگیرد و این کاری است که ROI به خوبی از عهده اش بر می آید.
- با استفاده از نرخ بازگشت سرمایه، قابلیت تحلیل مقایسه ای برای کاربران فراهم می شود؛ آن هم به دلیل استفاده گسترده و سهولت محاسبه با آن؛ بنابراین امکان انجام مقایسه های بیشتر روی بازده سرمایه گذاری بین سازمان ها وجود دارد.
معایب roi چیست؟
در کنار تمام مزایای تعریف شده، معایبی هم در نرخ بازگشت سرمایه وجود دارد که نباید از آن ها چشم پوشید:
- محاسبات مرتبط با نرخ بازگشت سرمایه، کاری به زمان نگهداشت سرمایه ندارد و این در زمان مقایسه گزینه های سرمایه گذاری تا حدی مشکل ساز می شود. البته با استفاده از تکنیک ها و فرمول هایی نظیر ROI سالانه می توان این مشکل را تا حد زیادی برطرف ساخت.
- نرخ بازگشت سرمایه مانند اغلب معیارهای سودآوری، صرفا روی سود مالی تمرکز دارد. این یعنی جزئیاتی مانند مزایای اجتماعی و محیط زیستی در آن دخیل نیستند. البته معیار دیگری تحت عنوان بازگشت سرمایه اجتماعی، این نیاز را بهبود بخشیده و آن را یک جایگزین مناسب می دانند.
- ROI نمی تواند قابلیت تطابق با ریسک را داشته باشد. با توجه به درگیر شدن بازگشت سرمایه با ریسک، بازگشت سرمایه بالقوه بالاتر می تواند ریسک سرمایه گذاری را افزایش دهد.
- اگر همه هزینه ها به طور عمد یا غیر عمد در محاسبات وارد نشود، نرم خروجی بازگشت سرمایه شما اغراق آمیز خواهد بود. تمام هزینه ها نظیر خرید و فروش املاک، بهره وام، مالیات بر دارایی، بیمه و هزینه های تعمیر و نگهداری یک کسب و کار باید در فرمول قید شود و این هم ایراد دیگری از نرخ بازگشت سرمایه است.
راه های بهبود نرخ بازگشت سرمایه
راه های ساده ای جهت بهبود نرخ بازگشت سرمایه برای هر کسب و کار و سرمایه گذاری وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا می شوید:
1- افزایش درآمد
از جمله ساده ترین راه ها برای بهبود نرخ بازگشت سرمایه، افزایش درآمد را می توان نام برد. پس فروش خود را افزایش داده و درآمد بیشتری به دست آورید. بررسی کنید هزینه تبلیغات یا موارد دیگر چه مقدار در درآمدتان تاثیر می گذارد، یا چطور به تولید پیشنهادها و سرنخ های بیشتر کمک می کند.
2- تجزیه و تحلیل بهتر داده ها
به این موضوع اشاره شد که استفاده از داده ها برای بررسی و استفاده در ROI ضرورت دارد. این داده ها کمک می کند بدانید مشتریان چه می خواهند و به چه چیزهایی نیاز دارند. قطعا بدون آن ها امکان برنامه ریزی و تدوین استراتژی ها را نخواهید داشت. ضمنا نمی دانید چه برنامه هایی خوب کار می کند و کدام یک از آن ها خوب از آب در نمی آیند.
3- کم کردن هزینه های سربار
طبیعتا نرخ بازگشت سرمایه به سرمایه گذاری نیاز دارد. برای بهبود مدار آن باید وضعیت حال حاضر کسب و کارتان را مورد بررسی قرار داده و هزینه های سربار را هم حساب کنید. هزینه های سربار به معنای هزینه هایی است که هیچ سودی برایتان ندارد. یافتن این هزینه ها به بررسی دقیق نیاز دارد. مثلا اگر تصور می کنید نوعی از تبلیغ کردن هیچ سود و بازدهی برایتان ندارد، شاید وقت تغییر آن رسیده باشد.
4- سرمایه گذاری روی داده ها
وقتی تجزیه تحلیل خوبی انجام دهید، مطمئنا در سرمایه گذاری روی آن ها نیز به خوبی عمل می کنید. یافتن درآمد خالص کار دشواری است و باید استعداد و مهارت های لازم برای این موضوع را داشته باشید. بهتر است وقتتان را صرف معیارهای مهم فروش مثل نرخ تبدیل ایمیل ها و ارجاعات شبکه های اجتماعی کنید؛ البته در صورتی که کسب و کاری آنلاین دارید.
5- بررسی مجدد انتظارات
منظور هر کس از نرخ بازگشت سرمایه خوب می تواند متفاوت باشد. مثلا سود دو برابر برای بسیاری از کسب و کارها سود دو برابر مناسب است، اما در مقابل شاهد افراد و گروه هایی هستیم که سود زیر 5 برابر را اصلا برای برنامه های آتی خود مناسب نمی بینند. بنابراین انتظارات واقعی از کسب و کار و میزان سود خود داشته باشید.
سخن پایانی
شاید آشنایی با نرخ بازگشت سرمایه در وهله اول دشوار باشد، اما بعد از مدتی خودتان در این محاسبه به خوبی عمل خواهید کرد. سرمایه گذاران اغلب از این بازده برای ارزیابی سودآوری یک سرمایه گذاری یا مقایسه بازده در تعدادی از آن ها استفاده می کنند.
این ارزیابی باید به صورت درصد بیان شود که البته معایبی از جمله چارچوب زمانی، هزینه های زیاد و عدم توجه به تورم را هم دارد. همه این ها عواملی هستند که باید در نظر گرفته شوند، اما در بسیاری مواقع باز هم می توان از نرخ بازگشت سرمایه استفاده کرد.
در پایان باید به شما عزیزان یادآوری کنیم که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص بازاریابی و فروش، سایر مقالات سایت را هم مطالعه کنید.