دروغ و فریب در مذاکره، یکی از چالش های اساسی است که می تواند تاثیرات عمیق و منفی بسیاری روی نتایج مذاکرات داشته باشد. در دنیای امروز، جایی که ارتباطات و تعاملات انسانی به شدت افزایش یافته، توانایی شناسایی و مقابله با دروغ در مذاکرات به یک مهارت ضروری تبدیل شده است.
با این اوصاف در این مطلب از سایت مرکز فروش 24، تصمیم گرفته ایم به بررسی راهکارهای موثر برای شناسایی فریب در مذاکره بپردازیم؛ پس برای دستیابی به نتایج موثرتری در گفتگوها و مذاکرات خود، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
راهکارهای بازدارنده فریب و دروغ در مذاکرات
در کتابی به نام نابغه مذاکره اثر دیپاک مالهوترا و مکس اچ بازرمن، راهکارهای ارزشمندی برای مواجهه با سناریوهای دشوار در مذاکرات معرفی شده که یکی از این سناریوهای پیچیده، پیشگیری از دروغ و فریب در مذاکره است. در ادامه تصمیم داریم راهکارهای معرفی شده در این کتاب برای جلوگیری از دروغ در مذاکرات را مورد بررسی قرار دهیم.
برای مذاکره آمادگی کامل داشته باشید
یکی از مهم ترین مواردی که می تواند به جلوگیری از فریب و دروغ در مذاکرات کمک کند و به نوعی بازدارنده این عمل باشد، داشتن ظاهری با اعتماد به نفس، آماده و آگاه است. درصورتی که شما بتوانید با چهره ای آماده در صحنه حاضر شده و اطلاعات کامل و جامعی در خصوص موضوع مذاکره به دست آورده باشید، طرف مذاکره قادر به فریب شما نخواهد بود؛ چرا که درک روشنی از اهداف و محدودیت ها خواهید داشت و می توانید رفتاری مطمئن ارائه دهید.
توانایی خود در جمع آوری اطلاعات را نشان دهید
از دیگر عوامل بازدارنده از دروغ و فریب در مذاکره، می توان به نشان دادن توانایی در جمع آوری اطلاعات اشاره کرد. درصورتی که طرف مقابل شما بداند به اطلاعات کاملی دسترسی دارید و قادر هستید که دروغ های او را به راحتی افشا کنید، بی تردید از دروغ خودداری می کند. با این اوصاف بهتر است در مذاکرات خود این نکته را ذکر کنید که به داده های مرتبط دسترسی دارید و از ابزارها یا تکنیک هایی برای تشخیص فریب برخوردار هستید.
سوالات غیرمستقیم که آنچنان تهدیدآمیز به نظر نمی رسند، بپرسید
برای جلوگیری از فریب در مذاکره شما می توانید سوالاتی غیر مستقیم بپرسید. سوالاتی که آنچنان تهدیدآمیز نیستند و کمک می کنند اطلاعات مورد نیازتان را به دست آورید، مثمر ثمر واقع خواهند شد. سوالات باز یا سوالاتی که به شکل غیرمستقیم می توانند صحت جمله ای را آزمایش کنند، از بهترین مواردی هستند که برای کشف دروغ در مذاکره می توانید به کار ببرید.
از دروغ گفتن پرهیز کنید
اینکه در مذاکرات از دروغ گفتن پرهیز کنید، می تواند سطحی از اعتماد بین شما و طرف مقابلتان به وجود آورد؛ بنابراین به احتمال زیاد طرف مقابل هم تلاش کمتری برای فریفتن شما می کند. ضمن اینکه اجتناب از دروغ به حفظ اعتبار شما کمک زیادی خواهد کرد؛ علاوه بر این شما را از هر مسئله قانونی و غیر اخلاقی دور نگه می دارد.
از این ها گذشته اگر متوجه شدید که فرد دروغ می گوید، مهم است که چگونه با او رفتار کرده و شرایط را به شکلی دیپلماتیک مدیریت کنید تا از وارد شدن به یک درگیری لفظی جلوگیری نمایید.
استراتژی های گفته شده برای جلوگیری از فریب در مذاکره و دروغ کمک می کند تا یک اطمینان نسبی به صحت اطلاعاتی که به دست می آورید، داشته باشید و تصمیمات آگاهانه ای اخذ کنید. همچنین این استراتژی ها باعث می شوند به طرف مقابل اعتماد کرده و روابط تجاری خود را بهبود بخشید.
استراتژی های موثر هنگام مواجهه با دروغ در مذاکره
تلاش برای جلوگیری از دروغ و بازداشتن آن اهمیت بسیاری دارد، اما به نظر شما این کفایت می کند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که در برخی مواقع طرف مقابل در مذاکره همچنان سعی در فریفتن شما دارد؛ بنابراین باید با راهکارها و استراتژی های موثر برای مدیریت دیپلماتیک مواجهه با فریب در مذاکره آشنا شوید. در ادامه چندین راه حل خوب پیش پای شما می گذاریم.
از چندین منبع متعدد اطلاعات را جمع آوری کنید
به دست آوردن اطلاعات از منابع متعدد به منظور ارجاع متقابل و همچنین درک بهتر انگیزه ها، مقاصد و دیدگاه طرف مقابل می تواند یکی از بهترین راهکارها برای مواجهه با دروغ در مذاکره باشد. بدین شکل می توانید فرد را متوجه کنید که نبض بازی در دستان شما است و او قادر به فریب تان نیست.
یک تله ایجاد کنید
زمان مواجهه با فریب در مذاکره می توانید یک تله ایجاد کنید. تله شامل پرسیدن سوالات عمدی یا اظهار نظراتی است که دست فرد را رو می کند. در ساده ترین حالت ممکن باید سوالاتی بپرسید که پاسخ آن ها را می دانید. این تکنیک در بسیاری از موقعیت ها می تواند مفید واقع شود.
ضمنا اگر طرف مقابل به سوالات شما پاسخ نداد یا پاسخ های او به نوعی طفره آمیز بود، مطمئن باشید که در حال فریفتن یا پنهان کردن اطلاعاتی از شما است.
از قراردادهای احتمالی استفاده کنید
در مذاکرات خود پیامدهایی که در صورت عدم رعایت شرایط احتمال مواجهه با آن ها وجود دارد را به طور کامل مشخص کنید. این استراتژی باعث می شود حتی اگر فرد در حال دروغ گفتن به شما است با آگاهی از خطراتی که دامن گیرش می شوند از دروغ گفتن دست بکشد.
تشخیص فریب در مذاکره با حالات بدن
در نهایت بهتر است بدانید افرادی که در مذاکرات خود به دنبال فریب دیگران هستند یک سری رفتار و حالات بدن خاص از خود نشان می دهند؛ به همین علت بهتر است که در مذاکره های خود از نزدیک تمامی رفتارهای طرف مقابل را زیر نظر بگیرید و درصورت مشاهده هریک از موارد زیر فرد را بابت دروغ گفتن بازخواست کنید.
- حالت چهره: افراد معمولا مراقب حرکات خود هستند؛ اما در برخی مواقع در چهره آن ها هنگام دروغ گفتن تغییراتی به وجود می آید.
- تماس چشمی: افراد هنگام دروغ گفتن، تماس چشمی خود را کاهش می دهند. هرچقدر هم که سعی در حفظ تماس چشمی داشته باشند؛ اما هنگام دروغ گفتن به دیگران این کار سخت می شود.
- حرکات بازوها و دست ها: کاهش حرکت در بازوها، انگشت ها و دست ها، افزایش بی قراری و تماس دست با چهره می تواند از دیگر نشانه های دروغ گفتن باشد.
- پلک زدن: افراد دروغگو کمتر از افراد عادی که حقیقت را بیان کرده اند، پلک می زنند.
- وضعیت بدن: کسانی که دروغ می گویند بدن خود را سفت تر نگه می دارند.
- وضعیت صدا: افراد هنگام دروغ گفتن ممکن است بلندتر صحبت کنند و خطاهای گفتاری آن ها نسبت به افراد دیگر کمتر است.
سخن آخر
در این مطلب سعی داشتیم در رابطه راهکارهای کشف فریب در مذاکره، جلوگیری و نحوه مواجهه با آن اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم. درک تکنیک های گفته شده می تواند از تصمیم گیری های نادرست جلوگیری کند. اگر شما هم تکنیک های دیگری می شناسید، خوشحال می شویم از بخش نظرات با ما و دیگر همراهان این سایت در میان بگذارید.