بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ، یکی از جدیدترین تکنیک های بازاریابی و فروش است که کسب و کارها و برندهای مختلف برای دیده شدن محصولات و خدماتشان از آن استفاده می کنند. امروزه یکی از رقابت های اصلی برندها و کسب و کارها با همدیگر، بر سر این است که چطور در شبکه های اجتماعی یا پلتفرم های دیگر، وایرال شوند و توجه افراد بیشتری را به دست آورند.
تکنیک های زیادی برای وایرال شدن وجود دارد و شما با دانستن آن ها، می توانید از رقبایتان پیشی بگیرید و حتی اگر یک کسب و کار نوپا هستید، خیلی زود دیده شوید. ما در این مطلب از سایت مرکز فروش 24، تصمیم داریم به شما توضیح دهیم که بازاریابی ویروسی چیست و همچنین، تکنیک های آن را به شما آموزش خواهیم داد.
فهرست مطالب
وایرال مارکتینگ چیست؟
بازاریابی ویروسی (Viral Marketing)، یک تکنیک فروش است که به انتشار سریع اطلاعات در مورد یک محصول یا خدمت خاص بین مردم تاکید دارد. این انتشار اطلاعات باید توسط مشتریان و به شیوه دهان به دهان انجام شود تا بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشد.
به عبارت ساده تر، یک ویروس سرماخوردگی جدید را در نظر بگیرید که به سرعت شیوع پیدا کرده و از یک نفر به کل خانواده و سپس کل همکاران، همکلاسی ها، دوستان و آشنایان آن خانواده سرایت می کند. بازاریابی ویروسی هم بر همین اصل استوار است.
بازاریابان سعی دارند با شیوه های خاص، محصولات، خدمات یا رویدادهایی که مربوط به برند آن هاست را بین مردم وایرال کنند و خیلی زود اسمشان بر سر زبان ها بیفتد.
اصول بازاریابی ویروسی
اگر هر کدام از کمپین های بازاریابی ویروسی را بررسی کنید، متوجه سه ویژگی ثابت در آن ها خواهید شد:
- پیام: که می تواند معرفی یک محصول جدید یا تلاش برای دیده شدن محصولات قبلی باشد، رویدادی مرتبط با برند مورد نظر را یادآوری کند یا هر دلیل دیگری که به برند ارتباط داشته و به فروش بیشتر کمک کند.
- پیامرسان: کسی که قرار است پیام برند را به مشتریان برساند. معمولا برای این منظور از اینفلوئنسرها استفاده می کنند.
- محیط: محل اجرای تبلیغات که معمولا شبکه های اجتماعی پرطرفداری مثل اینستاگرام، تیک تاک یا یوتوب خواهد بود.
اگر می پرسید اصول بازاریابی ویروسی چیست، باید بگوییم که همین سه ویژگی می توانند پایه و اساس یک کمپین وایرال مارکتینگ را بنا کنند.
برای اجرای کمپین های وایرال مارکتینگ از ابزارهای مختلفی مثل ویدیو، پیام متنی، محصولات رایگان، بازی و… استفاده می شود. یک کمپین موفق می تواند ترافیک زیادی را در شبکه های اجتماعی کسب کرده و از این طریق، توجه رسانه های دیگر را هم به خود جلب کند. همه این ها در حالی است که هزینه اجرای این روش بازاریابی، از روش های سنتی بسیار کمتر خواهد بود.
مزایا و معایب بازاریابی ویروسی
بدون شک این نوع بازاریابی هم مثل روش های دیگر، با مزایا و معایب خاص خود همراه است. شما باید برای بهره بردن از این روش بازاریابی، به خوبی بدانید که مزایا و معایب بازاریابی ویروسی چیست. در این بخش به این موارد خواهیم پرداخت تا دید بازتری نسبت به این روش پیدا کنید.
مزایا
- افزایش آگاهی برند: بازاریابی ویروسی امکان آشنایی افراد زیادی با برند شما را فراهم می کند و آگاهی و شناخت از برند را افزایش خواهد داد.
- رشد مخاطب: با وایرال شدن برند، مخاطبان آن روز به روز بیشتر خواهند شد.
- افزایش فروش: بدون شک وایرال شدن و مشاهده محصولات و خدمات توسط تعداد زیادی از افراد، به افزایش فروش منجر می شود.
- هزینه کمتر: این نوع بازاریابی نسبت به روش های دیگر، از هزینه بسیار کمی برخوردار است.
معایب
- بازاریابی ویروسی و وایرال شدن، به این راحتی ها هم نیست و ممکن است نتوانید به راحتی مطالب مورد نظر را وایرال کنید.
- گاهی اوقات ممکن است وایرال شدن برعکس عمل کرده و موجی از نظرات منفی را به دنبال داشته باشد.
تکنیک های بازاریابی ویروسی
حال که متوجه شدید بازاریابی ویروسی چیست و چه ویژگی هایی دارد، بیایید با تکنیک ها و نکات اجرای آن هم به خوبی آشنا شویم. در صورتی که قصد اجرای یک کمپین وایرال مارکتینگ را دارید، باید حتما به نکات که در ادامه بیان می کنیم، توجه داشته باشید.
شناخت مخاطبان هدف
برای ایجاد یک کمپین بازاریابی موفق، باید نیازها و همینطور طرز فکر مخاطبان هدف خود را درک کنید. در صورتی که بتوانید در شبکه های اجتماعی مختلف، محتوایی ایجاد کنید که آرزوها، ارزش ها و احساسات آن ها را بازتاب می دهد، احتمال وایرال شدن آن محتوا بسیار بالا خواهد رفت.
محتوای بصری جذاب
شما حتما باید یک محتوای جذاب داشته باشید که در نگاه اول، توجه افراد را به خود جلب کند و جذابیت آن به قدری باشد که بخواهند آن را به دوستان و نزدیکان خود هم نشان دهند. برای مثال طراحی کاور پست جنجالی در اینستاگرام، پیروی از ترندهای تیک تاک و موارد دیگر از این قبیل، ایده های خوبی به نظر می رسند.
داشتن خلاقیت و نوآوری
اگر می پرسید مهمترین تکنیک در بازاریابی ویروسی چیست، هیچ پاسخی جز داشتن خلاقیت برایتان نداریم. تا زمانی که حرف جدید و صد البته جذاب و خلاقانه ای نداشته باشید، نمی توانید توجه افراد زیادی را به سمت برندتان جلب کنید.
این تکنیک مختص تبلیغات آنلاین نیست و حتی خیلی از فروشندگان حضوری هم از آن استفاده می کنند. برای مثال یک کافه محلی می تواند با قرار دادن یک تخته سیاه و مقداری گچ برای مشتریان، به آن ها امکان دهد هر آنچه می خواهند را یادداشت کنند. همین ایده به ظاهر ساده و کم هزینه، برای مشتریان جذابیت بسیار زیادی خواهد داشت.
زمان بندی درست
انتشار محتوا در زمانی که مخاطبان شما بیشترین فعالیت را در پلتفرم مورد نظر دارند، می تواند مرز بین بین موفقیت و شکست کمپین باشد. شما باید زمانبندی درستی را برای اجرای کمپین تبلیغاتی خود داشته باشید و در مواقعی که کاربران بیشترین فعالیت را دارند، کمپین خود را اجرا کنید.
همچنین همسویی با رویدادهای مهم یا تعطیلات می تواند شانس موفقیت شما را افزایش دهد. برای مثال شما می توانید محصول جدید خود را در بلک فرایدی، نزدیک تعطیلات نوروز، به محض گرم شدن یا سرد شدن هوا و دیگر رویدادهایی از این قبیل عرضه کنید تا بیشترین سروصدا را داشته باشد.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم به شما توضیح دهیم که بازاریابی ویروسی چیست و در مورد مزایا و معایب این بازاریابی با شما صحبت کردیم. همانطور که متوجه شدید، بازاریابی ویروسی می تواند تاثیرات مهمی روی کسب و کار شما بگذارد. بنابراین با کمک تکنیک هایی که گفتیم، می توانید کمپین بازاریابی خود را به اجرا در اورید. ضمن اینکه شما می توانید برای طراحی و اجرای کمپین فروش خود، از تیم متخصص ما کمک بگیرید. در این صورت شانس موفقیتتان بسیار بیشتر خواهد شد.